Birim Çember

Bu sayfada birim çember ile trigonometrik oranları inceleyebilir ve birim çember hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kullanım için fareyi birim çemberin herhangi bir noktasında basılı tutun ve sürükleyin. Üstteki onay kutuları ile görüntülenmesini istediğiniz oran ve bilgileri işaretleyiniz. "Hepsi" veya "H" tuşunu tıklayarak tuşun solundaki görünümde ilgili oranları görüntüleyebilirsiniz.

«« Trigonometri Ana Sayfa

Birim Çember Nedir?

Matematikde yarı çapı bir birim olan çembere birim çember denir.

Birim Çember Ne İşe Yarar?

Trigonometride birim çember, açılar ve trigonometrik oranları öğrenmek ve göstermek için bize kolay bir yol sağlar. Özellikle yarıçap uzunluğu (dolayısıyla içinde gösterilen dik üçgenin hipotenüsünün uzunluğu) 1 olduğundan sinüs, kosinüs ve tanjant oranlarını doğrudan ölçebilir ve görebiliriz.

Ayrıca trigonometrik bağıntıları görmek ve öğrenmek için de çok basit ve dolayısıyla faydalıdır.

Birim çemberde 90 dereceden daha büyük açıları da görebildiğimiz için, trigonometrik oranların ne zaman pozitif, ne zaman negatif olduğunu da gösterir.

Birim Çemberde Pisagor Teoremi

Pisagor teoremi, bir dik üçgende uzun olan kenarın uzunluğunun karesinin, diğer iki kenarın uzunluklarının kareleri toplamına eşit olduğunu söyler.

Birim çemberde Pisagor Teoremi

Buna göre şekilde görülen x uzunluğunun karesi ile y uzunluğunun karesi 1'e eşittir.
x2+y2=12
ise, 1'in karesi 1 olduğundan;
x2+y2=1
bağıntısını elde ederiz.

Birim çemberde x uzunluğu açının kosinüsünü, y uzunluğu ise sinüsünü verdiğinden, θ açı olmak üzere;
(cos(θ))2+(sin(θ))2=1
şeklinde çok faydalı bir bağıntı bulunur (Açının kosinüsünün karesi ile sinüsünün karesinin toplamı 1'e eşittir).

Bağıntılar trigonometride ve matematiğin diğer alanlarında büyük kolaylıklar sağlar. Bağıntıları bilmek matematikde işimizi çok kolaylaştırır ve bir çok problemi çözmemizi sağlarlar. Trigonometrik bağıntıları kolayca öğrenmek için Trigonometrik Eşitlikler (özdeşlikler / bağıntılar) sayfamızdan yararlanabilirsiniz.

Bu hesaplama için hiç yorum yapılmamış.

© Burada yayınlanan metinler kaynağı ve lisansı bildirilenler hariç hesabet.com'a ait özgün metinlerdir. Herhangi bir yerden alıntı değildir. Bu metinler derslerde kaynak olarak kullanılabilir ancak başka bir web sitesi, görsel veya yazılı ortamda yayınlanamaz.